Anordna en egen vinprovning

Det finns många aspekter av vin. En rent kemisk och biologisk, där man kan undersöka vilka ämnen och molekyler som finns i vinet och hur de påverkas av vinets produktion. Vin kan fräscha upp många måltider, och man kan träffa en kompis över ett glas vin. Men vin är också intressant ur en gastronomisk och smakmässig synpunkt.

personer på vinprovningAtt gå på vinprovning är nuförtiden populärt. Man jämför då ofta flera olika viner med varann. Genom att noggrant dofta på, besiktiga och smaka på vinerna får man en uppfattning om deras individuella karaktär, och man kan lära sig förstå hur den påverkas av vinets tillkomst. En vinprovning är också ett bra sätt att träffa vänner på, och man får något intressant att diskutera.

”Den som håller i provningen kan gärna läsa på lite om vinerna i förväg, så att man vet vilka smaker man ska söka efter och kan förstå hur de kan kopplas till hur vinet är gjort.”

Ha en uttänkt plan

När man anordnar en vinprovning på egen hand är det bra att tänka på att man ska ha ett tydligt tema. Man kan till exempel prova olika viner från samma område eller viner av samma druva. Man kan ha lösare definierade teman men man bör undvika att testa ett helt slumpmässigt urval av viner. Den som håller i provningen kan gärna läsa på lite om vinerna i förväg, så att man vet vilka smaker man ska söka efter och kan förstå hur de kan kopplas till hur vinet är gjort. Alla gäster bör ha ett tillräckligt antal glas och gärna vatten eller liknande att neutralisera munnen med.

Drick er inte berusade

Den som har druckit för mycket alkohol kommer ha svårt att leta efter smaksensationer och provningen kommer inte bli en så trevlig tillställning. Vinet bör helst smakas i små mängder och man kan också fokusera mycket på de andra sinnesintrycken. Dricka större mängder kan man med fördel göra när man är färdig med själva provningen.