Är popcorn nyttigt?

Vad är egentligen bra och dåligt att äta? Det är svårare att veta nuförtiden när vi får massor av olika budskap om livsmedlens hälsoeffekter. Många livsmedel som vi trodde var farliga är faktiskt riktigt bra och tvärtom.

2065892-bowl-of-popcorn

Vi blir ständigt överösta med olika råd och rön om vad vi ska göra och inte göra för att vara hälsosamma. Ena dagen ska vi träna mycket och effektivt, den andra är vila och träning i lugnt tempo det som är bäst. Och det är inte heller bara träningen som vi får en massa råd om, det handlar även om vad vi ska äta. De flesta har redan ett väldigt hektiskt liv och har inte riktigt tid att tänka på maten. Vi på Stilig mat har därför valt att ge er några do’s and dont’s gällande vad man ska äta och inte.

Popcorn är bra och rödvin är dåligt

Något som man kanske inte trodde var speciellt bra att äta, men som faktiskt är bättre än mycket annat, är popcorn. Ny forskning visar att popcorn innehåller mer antioxidanter än vissa grönsaker och frukter, skriver SvD. Det spelar ingen roll om man köper färdigpoppade popcorn i affären eller om man poppar dem själv. Popcoren innehåller 100 procent obearbetade fullkorn, vilket gör att de kan ge 70 procent av det dagliga intaget av fullkorn. Något som man istället trodde var nyttigt, men som inte är det, är rödvin. Det är amerikanska forskare som nu har slagit hål på myten om de hälsonyttiga effekterna av resveratrol, som finns i rödvin. Resveratrol har inte något märkbar inverkan på cancer, livslängd, hjärt-kärl-problem eller inflammationer.

Några andra fakta om livsmedel, som nog kan förvåna många, är bland annat:

  • Att naturgodis inte alls är nyttigt. I till exempel torkad ananas finns mer tillsatt socker än frukt. Bananchips är mer kaloririka än potatischips och cashewnötter innehåller glutamat.
  • Att mjölchoklad kan skydda mot stroke. En studie visar att den som äter lite choklad i veckan kan få minskad risk för stroke. Det verkar inte spela någon roll om chokladen är mörk eller ljus.
  • Att vitt bröd kan vara ett bra komplement till fullkornsbröd. Det vita brödet innehåller nämligen också kalcium, niacin, järn och b-vitamin.
  • Att kvarg är fullt med socker. Vi har blivit matade med kvargens alla hälsofördelar men det är onödig protein, som dessutom har massor av socker i sig.