Att bli en vinkännare

Det finns flera saker som är bra att veta om man vill bli bättre på viner, exempelvis hur vinet ska behandlas, vad som inte passar med vin och vilka vindistrikt som är bra att ha koll på.

Att bli bra på vin är en konst. Det handlar om övning, att ha ett öga för detaljer och att ha tungan rätt i mun. Men det går också att lära sig vissa enkla saker för att få andra att tro att du är ett riktigt vinproffs!

Bra saker att vetavinglas, vin

Om man vill bli bra på viner ska man för det första börja köpa hem olika sorter av viner, helst sorter och druvor som man inte tidigare smakat, för att sedan börja kartlägga smaker. På www.vingruppen.se/wineagency finns massor av olika viner som du kan spana in! Att känna smak av olika viner och jämföra smakerna är ett ypperligt sätt för att lära sig mycket på egen hand, men det finns också andra viktiga saker att veta om man vill framstå som kunnig, oavsett om man är det eller inte. I en artikel från Mitt Kök – Expressen går det att läsa om hur man framstår som ett vinproffs på bara 10 minuter! Enligt artikeln bör man ha koll på luftning av vin och i vilken temperatur vinet ska serveras. Andra begrepp som presenteras är bland annat grums, lagring, jäst, mognad och nollställd gom. Perfekt för den som känner sig okunnig på viner och vill lära sig mer, då kan detta räcka en god bit på vägen!

Smakförstörare

I en artikel publicerad av Aftonbladet står det att vissa livsmedel faktiskt kan förstöra upplevelsen av ett gott vin, och göra så att det smakar konstigt. Några sådana livsmedel man ska passa sig för är bland annat om man vill känna vinets rätta natur och smak är:

  • ägg
  • tomat
  • citron
  • vinäger
  • koriander

Sommeliern tipsar

Det finns många vinregioner som är spännande, men i SVD tipsar sommeliern Mario E Moron extra mycket om vinutvecklingen i Champagne. Det är ett traditionsbundet vindistrikt men ändå så händer det där hela tiden nya saker. Ett annat spännande distrikt är Toscana. Håll koll på de största – då kommer du garanterat hitta speciella viner!