Blomkålsgratäng på julbordet med passande vin och öl

Dagens Nyheters matredaktör Elin Peters flaggar för blomkål. Och ja, du läste rätt. Blomkål är det vi kommer att äta, prata om och även fotografera 2015. Någonting som låter mycket märkligt just nu. Peters menar på att det finns fem anledningar till att blomkål kommer bli hetast på marknaden nästa år:

 

 • Det har pratats mycket om kål i allmänhet de senaste åren (i all från grönkål till svartkål)
 • De fina kockarna använder sig nu av blomkål. Senast, på nobelmiddagen, var blomkålen huvudrollen på tallriken.
 • En av Sveriges mest inflytelserike kockar gillar blomkål; Tommy Myllymäki.
 • Pinterest listar blomkål, eller mer tydligt: bilder på blomkål, som en av de stora trenderna inför 2015.
 • Blomkål är bra för oss. Det passar helt rätt in på trenden att vi numera äter nyttigare och mindre kött.

Så ja, det stämmer nog att blomkål blir nummer ett på listan för 2015.En ny maträtt leder självfallet till frågan: vad dricker man till? Att hitta rätt vin kan vara svårt, eftersom det är något av en smakfråga och dessutom beror det ju på vilken typ av rätt man lagar med blomkålen. Men om du läser på lite kommer du snart att hitta någonting som passar. En rekommendation är att du går in på http://www.vingruppen.se/wineworld samt att kika på vad Svenska Dagbladets vinexpert säger om saken.

Tjuvstarta den nya trenden med en blomkålsgratäng på matbordet

 

Vill du tjuvstarta, finns det många bra recept till julbordet med blomkål som huvudingrediens – eller hur låter blomkålsgratäng? Det är enkelt att göra.

 • Lägg blomkålsbuketterna i en skål, häll kokande vatten över dem och låt dra i 15 minuter
 • Sila av vattnet och låt dem rinna av väl
 • Koka mjölk i en kastrull med finhackad lök (1), persilja  (2 msk finhackad), muskot (1 riven) och bacon.
 • Rör i ost (3 msk ,riven)
 • Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsfast form.
 • Vispa ner äggula i mjölkblandningen och häll den över blomkålen.
 • Grädda gratängen i cirka 25 minuter.

Skölj ner med en god Ale

Simpelt och gott, perfekt till julbordet – likväl när som helst. Ska du servera blomkål på julbordet kan du egentligen dricka det som du vanligtvis dricker under jul. Men visst kommer det alltid lite nytt på marknaden när det nalkas jul, med allt från julöl till goda viner och glögg. Vilken som är den bästa julölen är ingenting som är enkelt att svara på, men med tanke på blandningen av mat kan det vara till fördel med en enkel Ale eftersom det går ner lätt. Kom även ihåg att både öl och vin kan göra maten lite extra god. Förr i tiden var det mycket vanligt, och eftersom vår julmat har en lång historia bakom sig kan det vara passande. Främst i grytor passar julöl, Thomas Berglund (matexpert från SvdD) förklarar:

Om du menar julöl att använda i matlagningen så funkar nog en mörk och fyllig öl att använda i grytor eller till en stek som puttrar i ugnen i en lergryta. Ett liten vildsvinsstek skulle jag kunna tänka mig att använda en porter till.

2221901-cauliflower

Denna magnifika grönsak blir alltså årets trend. Kom ihåg var du hör det först!