De rätta redskapen

För att bli en mästare i köket är det viktigaste av allt att ha bra utrustning till sin hjälp. Visserligen måste man laga mat och baka med mycket kärlek. Men hur mycket kärlek man än ger en rätt blir den inte perfekt utan de rätta redskapen.

4538881-utensils-on-counter-in-commercial-kitchen

En trend som dök upp förra året och som Svenska Dagbladet skrev om i en artikel var att laga mat i diskmaskinen. Enligt en italiensk matskribent som introducerade det nya matlagningssättet skulle det leda till utsökta måltider och dessutom vara miljövänligt eftersom att man diskade medan man lagade mat. Så länge man såg till att maten låg försluten i en lufttät behållare eller en vakuumpåse skulle maten alltså kunna tillagas under en normal diskmaskinstvätt. Fisk ska lämpa sig särskilt bra till att lagas i diskmaskin eftersom den blir ångkokt i hettan från vattnet. Några andra maträtter som ska kunna göras i diskmaskinen är äppelpaj, couscous och nötkött.

Tycker man att tillagning i diskmaskin låter helt befängt kan man besöka kitchentime.se och beställa hem riktigt bra och traditionella köksredskap. För den som ska flytta hemifrån eller för nybörjaren i köket är det kanske inte nödvändigt att ha den mest avancerade köksutrustningen till att börja med. Ett bra tips är att titta igenom köket hos föräldrarna eller hos bekanta och sedan göra sin egen lista utifrån det. Annars kan man testa att laga mat eller baka hemma hos sig. Då brukar man upptäcka saker som man inte har men som man faktiskt behöver.

Är man däremot lite mer avancerad i sin matlagning och tycker om att laga mat kan man behöva en del specialredskap. Ska man till exempel temperera choklad eller griljera kött, kan en kökstermometer vara bra att ha. Lagar man ofta mat utifrån utländska recept behöver man sannorlikt en köksvåg. En köksvåg behövs även ofta när man ska baka bröd.