Gratis kaffe ingen självklarhet

Kaffet är för många livets dryck och det som både kickar igång dagen och avrundar en måltid. Men på alla arbetsplatser finns inte den självklara vardagslyxen med kaffe.

4333629-empty-brown-leather-walletAtt kaffe ökar i popularitet är det ingen som kan säga något emot och i en tidigare text har vi tagit upp att man nu börjar placera kaffet på samma nivå som vin och olika vinprovningar. Att vara barista är något som alla kan bli, men att vara en bra, ja kanske utmärkt, barista kräver både tid, vilja och en viss färdighet. Ja, kaffet i Sverige är något som vi dricker som vatten och om vi inte får vårt dagliga intag drabbas vi av huvudvärk och ångest. Vad som då är märkligt är att det inte är alla arbetsplatser som erbjuder gratis kaffe till sina medarbetare.

Lägg pengar på kaffe

I en artikel från SR Kalmar går det att ta del av att det finns åtta kommuner i Kalmar som ej erbjuder kaffe gratis.

  • Västervik
  • Emmaboda
  • Högsby
  • Hultsfred
  • Borgholm
  • Oscarshamn
  • Vimmerby
  • Mönsterås

Dessa kommuner tar betalt för kaffet och när det kommer till om man ska ta betalt eller inte finns det delade meningar. Det borde vara en förmån man får som kommunanställd, även fast man kommer upp i höga summor då det går åt mycket kaffe. Men ser man till kaffets positiva effekter så borde detta väga över. Detta då många ser kaffe som en självklarhet och kan se det som något mycket negativt att man inte ska få kaffe gratis när man jobbar en hel dag. Vidare höjer kaffet arbetsmoralen och stämningen. Och ser man att stämningen blir bättre borde detta vara en självklarhet att införa gratis kaffe till alla de anställda.

I Nybro kostar kaffet över 600 000 om året och då menar många att då man har kraftiga besparingar att man kan dra in på kaffet. Vad som man iallafall borde enas om, oavsett gratis kaffe eller inte är att det borde vara samma regler i alla Kommuner. Annara kan det lätt bli att vissa Kommuner inte är lita eftertraktade som andra och att det då kan dra ner stämningen.