Kräftskivesäsongen är här

Det är dags för kräftor i Sverige nu och många dukar upp långborden för denna skaldjursdelikatess, inomhus dock – för sommaren tycks ha flytt landet för detta år.

6087165-kraftorHade det varit lika varmt denna augusti, som förra årets, så hade man kunnat duka upp utomhus för att fira kräftsäsongens kulmen i varm sol. Det skrevs det tidigare om här, i ett inlägg om partytält och långbord för trevligaste festen utomhus i trädgården.

I Svenska Dagbladet kan en läsa att det faktiskt går alldeles utmärkt att dricka rödvin till kräftorna, trots att detta kanske inte hör till det mest självklara valen för skivan. Det kan faktiskt smaka alldeles förträffligt med rödvin i stället för krispigt vitvin. Dessutom funkar till och med rosé bra, särskilt om det serveras på Rivieran. Men till syvende och sist föredrar nog de flesta ett vitt vin med syrlig ton till skaldjurens sälta.

Det kan dock bli dyrt att hålla en större kräftskiva i år, för i och med dåligt väder i augusti månad så har skaldjursfiskarna inte kunnat komma ut lika långt i havet som tidigare. Det har gjort fångsterna mindre och priserna högre, för efterfrågan har nämligen inte minskat nämnvärt. På Smögens fiskauktioner har priserna skjutit i höjden och vissa dagar har havskräftorna sålts dör hela 564 kr/kilot.

Detta är anledningen till de höga priserna:

  • Det har bara kommit ut ett fåtal fiskare och de har riskerat både liv och lem
  • Volymerna har blivit väldigt små och har inte harmonierat med efterfrågan
  • Den lilla volymen har kraftfullt understigit efterfrågan

Mycket kräftor i Stockholmsvatten

Men i Stockholm finns det tydligen gott om kräftor i Magelungen samt i flera andra sjöar, bäst sägs det vara på Farstasidan. Burar med laxhuvuden som bete gillar skaldjuren, och kanske särskilt kräftorna. Lägger man dessa burar vid en brygga är det sedan lätt att hålla koll på var man lagt ner dessa samt att det är mycket enklare att fiska upp burarna i efterhand. Minimimåttet på en kräfta brukar sägas bara en decimeter, men storleken varierar från år till år och det är beroende bland annat på väder och temperaturen i vattnet. För att fiska kring Stockholm krävs det ett fiskekort, ett sådant kan köpas som ger tillstånd att även fiska kräftor i Mälaren.