Mat utan onödiga tillsatser

Allt fler börjar intressera sig för det finstilta på baksidan av en matprodukt. E-nummer trängs om platsen på ett paket som man kanske från början bara kunde innehålla några enstaka ingredienser. Plötsligt visar det sig att maten du äter innehåller en massa onödiga tillsatser, dolda sockerarter och kemikalier som inte är bra för kroppen att få i sig för mycket av. Här tipsar vi om hur du kan äta mat utan onödiga tillsatser och få hjälp med recept.

Det är ett tidsödande jobb att hålla reda på allt man stoppar i sig. Ett smart koncept som allt fler börjat följa är att beställa matkassar från https://www.middagsfrid.se/. Från dem får du färdiga recept på hälsosam mat och du kan välja mellan olika typer av matkassar för att det ska passa dina behov bättre. Du spar tid och får dessutom någon som planerar måltiderna åt dig, på ett sätt som gör att du slipper hålla reda på onödiga tillsatser.

Bara bra ingredienser

Att lyckas äta en måltid som inte innehåller palmolja och socker är inte så lätt, om man gör det på egen hand. Fler produkter än vi tror försöker på olika sätt att dölja vad de innehåller, eller vilseleda konsumenten på olika sätt. Det bästa exemplet är den årliga tävlingen ”Årets matbluff” som är ett initiativ från konsumentföreningen Äkta Vara. Ett slags ”antipris” som delas ut för att skapa större medvetenhet till hur man som konsument kan straffa företag som är oärliga med sina ingredienser.

I år korades bland annat till ”fake-yoghurt”, grönsaksjuice med rödbeta som knappt innehåller någon rödbeta och lite andra matbluffar som utger sig för att vara något de egentligen inte är. Läs om Årets matbluff i GP, Sydsvenskan och SVT. Vi kan avslöja att vinnaren blev ett margarin som utger sig för att vara helt gjord av raps, men som mest innehåller palmolja. Det räcker ju faktiskt med att vända på förpackningen och se ingredienserna.

Matkassar som specialiserar sig på hälsosam mat med kvalitetsråvaror är ett av de absolut bästa sätten att undvika dessa ”bluffar” på.