Minska köttkonsumtionen

Det finns flera anledningar till att byta ut rött kött mot andra alternativ. Här är några tips till dig som vill dra ned på din köttkonsumtion – och kanske rent av vill pröva att ta bort kött helt från din kost.

Visst är det oftast väldigt gott med en god köttbit! Tyvärr är det inte lika bra varken för din kropp eller för miljön att vi äter rött kött. Vilka är alternativen och hur ser du till att täcka ditt proteinbehov? Det handlar självklart inte nödvändigtvis om att leva helt utan köttkonsumtion, men att dra ner på det är mycket viktigt för oss människor. Att smälta rött kött är en krävande process för kroppen. Alternativen består i de proteinrika vegetariska produkterna som har uppmärksammats mycket de senaste åren.

Att välja bort kött

Linser och bönor är fantastiska källor till proteiner, utöver de mineraler och vitaminer de tillför dig, såsom järn och B-vitaminer. En linssoppa går fort att fixa, den värmer på kalla dagar och håller dig mätt. Det går också att enbart koka linserna och slänga dem i grönsakssalladen på sommaren. Se till att tugga ordentligt då de långsamma kolhydraterna kräver en del jobb av tarmarna. Det är viktigt att nedbrytningen kommer igång ordentligt i munnen för att slippa en orolig mage, eller att gå miste om linsernas näring. Även en del mjöl har en hög andel av protein. Fullkornsdinkelmjöl är ett sådant exempel. Det går mycket bra att baka bröd, pannkakor eller våfflor på dinkelmjöl och göra det nyttigare. En produkt som har en extremt hög proteinhalt är alger, uppemot nästan hälften av sitt innehåll. Spirulina utgör alltså en intensiv och högt näringsrik ingrediens. Nackdelen är att det smakar ganska starkt. Så ett tips för att lättare få i sig spirulina är att blanda det i smoothies eller hemgjorda glassar.