Nachosemlor och fototårtor

Det finns de som förfasas när semlan plötsligt står i rampljuset för en modern strid om tradition och trend. Semlan, som så tydligt har symboliserat en fast förankrad konditorsed har plötsligt blivit föremål för ett slags tävling i PR och djärvhet. Att utmana de gamla traditionella bakverken kan vara ett känsligt ämne för vissa. Däremot är vi lite med avslappnade när det kommer till tjusiga tårtor i alla former – handväskor och prinsesstårtor med dockor är något som de flesta tycker känns roligt och speciellt.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om det söta och sura, och tipsade bland annat om hur man kan beställa sin egendesignade tårta från internet! Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna; ett foto på den som fyller år eller kanske en rolig bild från internet. Prinsesstårtan utmanas med dockor i, eller varför inte en tårta som ser ut som en träningströja med lagets logga på? Tårtor och andra bakverk tycks tvärtemot semlan vara föremål för de vildaste fantasierna, men kanske dröjer det inte länge tills du även kan beställa en egendesignad semla?

Bakverken har en utsvävande historia

Att bakverk generellt har fått ett sådant experimentellt och sensationellt själsanlag hör historian till. Desserten är till sitt djupaste väsen där för att runda av en väl övervägd måltid. Den ger värden en chans att göra ett sista, häpnadsväckande och oförglömligt intryck för sina gäster. Samtidigt är bakverken också djupt traditionella, och ska smaka som de alltid har smakat. Detta skapar ett inre dilemma för bakverket – vilket i dagens samhälle där pastischen och säregna twister kittlar lite extra.

Ingen lyfter nog ett myndighetsfinger överen fototårta eller en tårta i nallebjörnsform till barnkalaset. Tvärtom är det nog både uppskattat och har gjort sig till en populär tradiition i sig. Men semlan är en semla, och bör förbli en semla. För en del, i alla fall. De senaste årens PR-hets kring semlan har nästan skapat en tradition i sig, helt i stil med bakverkens nämnda komplexitet.

I svd.se får läsaren ta del av årets semmeltrend: nachosemlan. Ett bakverk med nachochips gjorda på vetedeg och kardemumma. Dessa doppas sedan i mandelmassa och grädde. Men varför sluta där? Det finns ingen anledning att inte ta i, när alla andra gör det – eller? I Västerås introducerade man Falukorvssemlan. Men där är det många av de mest överhettade entusiasterna som sätter ner foten.