Tårtor för hösten

Tårtor förknippas framför allt med sommaren, men det går minst lika bra att äta tårta på hösten. Varför inte baka en tårta som tar vara på säsongens smaker?

Det är på sensommaren som de första svenska äpplena är färdiga att plocka, och sedan mognar nya sorter under hösten. Med tanke på detta är det konstigt att det inte finns fler recept på tårtor som innehåller äpplen. Men vi har hittat ett riktigt bra recept, som vi gärna delar med oss av.

Veganbloggaren Gaashud ha kommit på ett eget recept, där han kokar en kompott på äpplen, socker, lite vatten, en kanelstång och kardemumma. När kompotten svalnat lägger han den mellan två sockerkaksbottnar. På den övre bottnen brer man sedan en mousse gjord på malda hasselnötter som vispats med sojagrädde och florsocker. Lägg på en sockerkaksbotten till, och bred vispad sojagrädde över hela härligheten. Hela receptet hittar ni på http://www.gaashud.se/2012/09/en-hostig-appeltarta/.

Plommon och apelsin

Om man inte är vegan kan man istället baka en tårta enligt det här receptet från Allt om mat. Där breds också en fruktkompott mellan sockerkaksbottnar. Men kompotten görs här på plommon och päron. Förutom kompotten är tårtan fylld med chokladvaniljkräm, och garneras med frukt under ett lager av gelé. I originalreceptet används gelatin i gelén, men vill man att vegetarianer ska kunna äta av tårtan kan man använda agar istället. Om man följer receptet till punkt och pricka garnerar man med plommon och hallon, men vill man bara använda färsk svensk frukt räcker det med bara plommon.

Äpplen kan förvaras länge i exempelvis en matkällare, medan plommon är mer av en färskvara. När äppelsäsongen, d.v.s. hösten, har övergått i vinter gör citrusfrukterna entré i matbutikerna. Julförberedelserna kanske redan har börjat, så det är inte läge att sätta igång med ytterligare ett ambitiöst, kulinariskt projekt. Men det finns ju som bekant även enklare tårtor. En av de allra enklaste är denna, där bottnen görs av mandelmassa och ägg. Om man inte vill använda frysta jordgubbar kan man filéa apelsinklyftor och garnera tårtan med dem, gärna tillsammans med rivet apelsinskal. Strö över lite florsocker för att vara säker på att tårtan inte blir för syrlig.